İlk İlanınızda 7 Gün VİTRİN Ücretsiz!
Jackson Bukalemunu

Jackson Bukalemunu

img
Sürüngen

Jackson Bukalemunu

Jackson bukalemunu (Chamaeleo jacksonii) Afrika kıtasına özgü bir sürüngendir ve Trioceros alt türü altında üç farklı türü bulunur. Chamaeleo jacksonii jacksonii isimli nadir bulunan türü Kenya’nın Nairobi bölgesine özgüdür. Boyu yaklaşık 25 santimetre civarında olur. Chamaeleo jacksonii merumonta türü ise biraz daha kısa boyludur ve Tanzanya’nın Meru Dağı’na yakın bölgelerde yaşam sürer. Sarı tepeli olan Chamaeleo jacksonii xantholophus türü diğer türlere göre daha büyüktür. Tamamen büyüdüğünde 30 santimetre boya ulaşabilir. Doğal yaşam alanı Kenya Dağı ve çevresidir.

Bunlardan sarı tepeli Jackson bukalemunu 1980’li yıllardan beri evcil hayvan olarak beslenmektedir. Uysal bir canlı olduğundan ilk defa bukalemun besleyecek kimseler tarafından bile beslenebilir. Yavrularını canlı olarak dünyaya getirir. Bakımına ve sağlığına dikkat edildiği sürece kendi kendine üreyecektir. Yazımızın kalanında bu bukalemun türünün bakımını anlatacağız.

Jackson Bukalemunu Büyüklüğü

Sarı tepeli Jackson bukalemunu dünyaya geldiğinde 8-10 santimetre boyunda olur. Yetişkin dişiler en fazla 20 santimetre boya ulaşır. Erkeklerin boyu ise genellikle 25 santimetre civarında olur. Bazı erkeklerin boyu 30 santimetreye erişebilir.

Jackson Bukalemunu Ömrü

Sağlıklı bir erkek Jackson bukalemunu ortalama 8-10 sene hayatta kalır. Tabii dişinin ömrü bundan daha kısadır ve 4-5 yıl içinde son bulur. Dişinin daha kısa ömürlü olmasının sebebi ergenliğe eriştikten sonra sürekli yavrulamasıdır. Senede 3-4 defa yavru verir ve vücudu yorulur. Bu yüzden üretim yapmayı düşünmüyorsanız daha uzun ömürlü olması sebebiyle erkek bukalemun almanızı tavsiye ederiz.

E-Posta Bülteni

Abone olarak güncel bilgileri kaçırmadan hemen email adresinize alabilirsiniz.